Home
Workshops
Publicaties
Behandelde zaken
Over SMI
Contact

In de praktijk….


Zonne energieNederland, Europa: de zon schijnt overal!

Hoewel Nederland in Europa nu niet bepaald voorop loopt met het aandeel duurzaam opgewekte energie is de groei van zonnepanelen toch wel spectaculair te noemen.

In 2016 bedroeg de groei ruim 35% ten opzichte van het jaar ervoor en in 2017 zet deze toename gestaag door. Deze stijging komt niet alleen door het aantal huishoudens dat de zwart-blauwe platen op de dakpannen laten aanleggen. Steeds meer daken van hallen en loodsen worden nu bedekt met de energie-opwekkers. En ja, als het om grote aantallen gaat, worden deze projecten natuurlijk aanbesteed.

Laatst kwam er weer een dergelijke aanbesteding langs: het plaatsen van een zon pv installatie met een totale geschatte opbrengst van 1,3MWp en onderhoud van 15 jaar. Dat is natuurlijk niet niks, dus vroeg de aanbesteder bij de geschiktheidseisen naar ervaring met dit soort projecten. Bij een van de kerncompetenties eiste de aanbesteder dat het project om ervaring aan te tonen met het ontwerpen van de installatie en het monitoren, in Nederland moest zijn uitgevoerd.

Dit vond SMI toch wel vreemd: bij een Europese aanbesteding vragen naar referentieprojecten in Nederland en ook nog met een zware omvang. Door de ervaring te beperken tot Nederland werd de potentiële markt voor de aanbesteder onnodig verkleind. Hierdoor krijgt de aanbesteder mogelijk niet de beste aanbieding van de beste partij. Hij doet zichzelf tekort, en dat is zonde. De aanbesteder gaf ons groot gelijk en heeft de referentie-eis aangepast van Nederland tot Europa. Kortom, geen wolkje aan de lucht meer bij deze aanbesteding. ze beoogden.


Eerdere artikelen in deze rubriek:

'Uit de praktijk...' Over Lastenverlichting, tot ieders tevredenheid

'Uit de praktijk...' Miscommunicatie over selectie-eisen en referenties 


©2006 SMI | Disclaimer | info@smiweb.nl | Bredewater 20 Zoetermeer | T 079 - 323 77 62 | F 079 - 323 85 50 | KvK 27180924