Home
Workshops
Publicaties
Behandelde zaken
Over SMI
Contact

Blog Marissa Willemse


8 maart 2016

Aanbestedingswet gewijzigd op 18 april, of toch niet?!Aanbestedingswet

Al even een nieuwe baan, een nieuw jaar, nieuwe ideeën (waaronder het idee om een blog te schrijven over mijn werkzaamheden bij UNETO-VNI en SMI), maar nog geen nieuwe aanbestedingswet. Het wetsvoorstel moet nog behandeld worden in de Tweede Kamer en is nog niet bij de Eerste Kamer beland. Inmiddels lijkt het een te ambitieus plan om de wet er voor 18 april 2016 doorheen te krijgen. Er is nog genoeg werk aan de winkel.

Woensdag 9 maart wordt het wetsvoorstel behandeld in de Tweede Kamer. Ik hoop dat de minister nog de tijd en moeite neemt om kritisch naar de wet te kijken. Er zijn nog wel een aantal punten waarop de wet verbeterd kan worden. Zo zou er een tenderkostenvergoeding voorgeschreven moeten worden. De praktijk laat namelijk zien dat de tenderkosten flink gestegen zijn als gevolg van aanbestedingen waar gegund wordt op EMVI. Punt van aandacht is ook het Uniform Europees Aanbestedingsdocument die onze eigen uniforme eigen verklaring gaat vervangen. Het is zonde als daarmee de lasten weer verzwaren. Waar ik me als laatste zorgen over maak is digitaal aanbesteden. Niet iedereen is daar klaar voor, ook TenderNed niet gelet op nog steeds voorkomende storingen en problemen.

Maar verbetering is beloofd met een plan “beter aanbesteden”. Nou, ik ben benieuwd naar dat ei van Columbus. Tot die tijd kan Den Haag zich beter bezighouden met een betere aanbestedingswet, nu de kans er nog is. 

Voorlopig heb ik nog genoeg om over te schrijven als we het hebben over de wijzigingen van de aanbestedingswet en het plan “beter aanbesteden”. Op de website van SMI verschijnt maandelijks mijn blog.

Wanneer is de aanbestedingswet gewijzigd?

De minister heeft aangegeven dat hij de wijzigingen van de aanbestedingswet op 1 juli 2016 in werking wil laten treden.  De Europese Richtlijn moet uiterlijk 18 april 2016 zijn verwerkt in de aanbestedingswet, maar dit gaat de minister niet halen. Het wetsvoorstel is op 22 maart jongstleden door de Tweede Kamer aangenomen en wordt nu naar de Eerste Kamer gestuurd.

Binnenkort organiseren wij een open inschrijving voor een workshop waarin we alle wijzigingen uitgebreid bespreken. Hiervoor kunt u zich te zijner tijd aanmelden.


Klik hier voor alle andere blogs van Marissa.


©2006 SMI | Disclaimer | info@smiweb.nl | Bredewater 20 Zoetermeer | T 079 - 323 77 62 | F 079 - 323 85 50 | KvK 27180924